Váš košík je prázdný
Jaká by to byla oslava bez kvalitního přípitku? Vyberte si to pravé šumivé víno, které bude dokonale ladit s vaším slavnostním okamžikem.
Šumivé víno neboli sekt, či perlivé víno neodmyslitelně patří k významným, slavnostním událostem. Víte ale, že jeho vznik byl čirou náhodou? Za duchovního otce šampaňského se považuje benediktinský mnich Pierre Pérignon. Ten vozil víno z Francie do Anglie a po cestě mu díky kvašení vznikly v lahvích bublinky. Nejprve tento jev považoval za nežádoucí, později si uvědomil, že vzniklý šumivý nápoj má velký potenciál.
Výroba šumivých vín je možná dvěma způsoby a používají se k ní nejčastěji suché, kyselejší odrůdy. První ze způsobů je klasická metoda kvašení vína v láhvi (ve Francii nazýváno „Méthode Champenoise“, u nás „tradiční metoda zrání“). Tato metoda vyžaduje nejméně 9 měsíců vyzrávání vína před odstraněním sedimentů. Druhou metodou je kvašení v tanku (Charmatova metoda).
Šumivé víno si nejlépe vychutnáte dobře vychlazené, na 8 - 12 °C dle druhu vína. Podává se ve vysokých sklenicích typu flétna. Důvodem je, že v takto tvarovaných sklenicích bublinky nevyprchávají tak rychle. Pokud hledáte skutečně kvalitní šumivé víno, doporučujeme sáhnout po pravém francouzském šampaňském – například Moët & Chandon nebo Dom Pérignon. Kvalitní šumivé víno však nabízí například i značky Antinori, Bottega, Sacchetto a mnohé další.
Dle základního dělení můžeme šumivá vína rozdělit na:
Šumivá vína bez přívlastku
Jakostní šumivá vína – sekty
Jakostní šumivé víno stanovené oblasti – sekt s.o.
Pěstitelský sekt
Aromatická šumivá vína
Perlivá vína
Šampaňské víno
Dle obsahu cukru šumivá vína dělíme na:
Brut nature – přírodně tvrdé, obsahuje méně než 3 g cukru na litr
Extra brut – zvlášť tvrdé, obsahuje 0 až 8 g cukru na litr
Brut – tvrdé, obsahuje méně než 15 g cukru na litr
Extra sec / Extra dry – zvláště suché, obsahuje 12 až 20 g cukru na litr
Sec – suché, obsahuje 17 až 35 g cukru na litr
Demi-sec – polosuché, obsahuje 33 až 50 g cukru na litr
Doux – sladké, obsahuje více než 50 g cukru na litr