Váš košík je prázdný
Francouzská značka Rémy Martin se specializuje na výrobu kvalitního koňaku. Současný majitel – společnost Rémy Cointreau pokračuje v tradici staření koňaků v délce 10-37 let oproti jiným značkám, které nechávají své produkty zrát pouze 6 let. Rémy Martin se řadí ke špičce v produkci takzvaných „Fine Champagne Cognac“. Objevte vyváženou a nezaměnitelnou chuť špičkových koňaků Rémy Martin.
Rémy Martin byla vždy rodinnou firmou, kterou provozovaly dvě rodiny, sdílející stejné hodnoty: Rémy Martin a Hériard Dubreuil. Sláva Rémy Martin House se započala již v roce 1724, kdy mladý vinař z města Cognac, Rémy Martin, začal nabízet koňak pod svým jménem. O 14 let později, roku 1738 jeho koňak učaroval i francouzskému králi Ludvíku XV., který, jako výraz uznání, udělil Rémy Martin výjimečné právo založit nové vinice navzdory zákonu, který jejich rozšiřování tehdy neumožňoval.
V roce 1830 vzniknul první koňak „Rémy Martin Grande Champagne“, roku 1848 uvedl Rémy Martin první koňak s označením „Fine Champagne Cognac“. Paul-Emile Rémy Martin rozšířil společnost a její koňaky do Evropy, Spojených států, Asie a Tichomoří. V roce 1870 nechal vytvořit logo firmy. Zvolil si mytický symbol "Centaur", který má prezentovat dokonalé spojení člověka s přírodou. Není náhoda, že Rémy Martin, vášnivý astronom, je znamením Střelec.
Roku 1910 vstupuje do partnerství s Paul-Émile Rémy Martinem II André Renaud a začíná rozvíjet potenciál společnosti. O 14 let později se André Renaud stává prvním sklepmistrem a poté jeho předsedou. V roce 1927 spouští Rémy Martin Fine Champagne Cognac VSOP, smícháním Petite Champagne a Grande Champagne crus. Díky jeho vynikající kvalitě zaznamenává okamžitý úspěch a roku 1938 je Fine Champagne cognac právně uznán pro svou vynikající kvalitu. O 10 let později se André Renaud rozhoduje, že bude vyrábět výhradně koňak z Petite Champagne a Grande Champagne crus.
André Giraud, vyškolený samotným André Renaudem, zavádí moderní technologie ve sklepech, vytváří vývojové centrum a uzavírá první spolupráci v Merpins. André Hériard Dubreuil, zeť Andrého Renauda, přebírá v roce 1965 prezidentské otěže a zahajuje vizionářské partnerství s vinaři, dnes známými jako Alliance Fine Champagne, aby zajistil nejvyšší kvalitu. V roce 1972 je navržena ikonická černá matná láhev VSOP. Roku 1981 reaguje společnost na nebývalou poptávku a představuje koňak Rémy Martin XO – ztělesnění bohatství a sofistikovanosti. Na počest královské výsady, kterou kdysi udělil francouzský král Ludvík XV. je v roce 1997 představen 1738 Accord Royal. První žena jmenovaná jako sklepmistryně byla Pierrette Trichet. Přichází s Centaure a Centaure de Diamant.
Sklepmistryně Pierrette Trichet prozrazuje tajemství úspěchu Rémy Martin
Baptiste Loiseau je sklepmistrem pro budoucí generace, pocházející přímo z městečka Cognac. Podívejte se na video, kde představuje tým společnosti Rémy Martin.
Za výrobou koňaků Rémy Martin nestojí jeden člověk, ale celý tým schopných lidí.
Ve společnosti Rémy Martin věří, že hrozny jsou srdcem a duší koňaku. Tvrdí, že toto ušlechtilé ovoce mu dodává výjimečnou vůni a odlišuje ho od ostatních. Tajemství nejaromatičtějších hroznů leží v půdě, ve které roste vinná réva. Ve společnosti Rémy Martin používají pouze hrozny z nejkvalitnějších pěstitelských oblastí – Grande Champagne a Petite Champagne. Tyto dvě vinice se vyznačují mimořádně křídovou půdou, která odráží sluneční světlo a hrozny zde zrají do naprosté dokonalosti. Odrůdy použité v koňaku Rémy Martin jsou převážně Ugni Blanc s nádechem Colombard a Folle Blanche.
Tyto drobné rozdíly v chuti nejsou uznány pouze pěstiteli, ale také francouzským právem. Cognac Fine Champagne, vyrobený výhradně z eaux-de-vie Grande Champagne a Petite Champagne, z nichž alespoň 50 % pochází z Grande Champagne, je chráněn značkou AOC (Appellation d'Origine Contrôlée).
Aby se zajistilo požadované množství hroznů nejvyšší kvality rok co rok, vytvořil Rémy Martin v roce 1966 spojenectví s vinaři a lihovary Fine Champagne. Tato aliance trvá dodnes a zajistila silné dlouhodobé vztahy mezi společností a jejími dodavateli na základě rovného partnerství. To znamená, že mohou úzce spolupracovat se zhruba tisícem vinařů v alianci, radit jim, jak splnit požadované standardy a zajistit předávání odbornosti a řemesla laděného po tři století.
Sklizeň probíhá jakmile pominou letní vedra, od září do začátku října. Hrozny se jemně lisují a šťáva se nechá kvasit po dobu pěti až sedmi dnů. Výsledkem je bílé víno s obsahem alkoholu 7 až 9 procent, suché a kyselé, bez přídavku cukrů – ideální pro destilaci.
Umění sklizně
Po sklizni přichází na řadu destilace, která probíhá přibližně od října do března. Víno se destiluje vlastními kaly v malých měděných destičkách. Tento způsob zajišťuje oproti moderním metodám větší konzistenci chuti, intenzity a aroma. Každá šarže se destiluje dvakrát. Tento proces trvá přibližně 24 hodin, je zdlouhavý, ale je nezbytný pro získání nejčistší podstaty aroma hroznů. Během každé destilace se první a poslední výsledky vyřadí, aby se zachytilo pouze nejčistší, nejaromatičtější a nejvyváženější srdce, což je čirá kapalina s obsahem alkoholu asi 70 procent, která se nazývá eau-de-vie („voda života“). K produkci jednoho litru eau-de-vie je zapotřebí dvanáct kilogramů hroznů. Pro společnost Rémy Martin jsou tyto časově náročné destilační metody důležité. Jsou jediným způsobem, jak vyrobit elegantní eaux-de-vie, která zaručí charakteristický styl koňaků Rémy Martin, které mají potenciál stárnout roky nebo dokonce desetiletí.
Umění destilace
Protože Fine Champagne eaux-de-vie má vynikající potenciál pro staření, rozhodli se v Rémy Martin pro delší staření, než je minimum stanovené zákonem. Používají sudy vyrobené z dubu z oblasti Limousine, která je známá svou kvalitou dřeva. Limousine dub přispívá k aromatickému vývoji směsi eaux-de-vie tím, že umožňuje výměnu mezi eaux-de-vie a vzduchem ve sklepě. Výsledkem je bohatá vanilková chuť koňaku. Použité dubové stromy jsou staré nejméně sto let a byly individuálně vybrány odbornými spolupracovníky v úzkém kontaktu s místním sklepmistrem. Před tím, než je z dřeva vyroben sud, je ponecháno venku po dobu dvou až tří let.
Sklepy Rémy Martin v Merpins uchovávají 140 000 sudů Cognac Fine Champagne eaux-de-vie. Všechny eaux-de-vie se po celá léta jemně přizpůsobují svému okolí. Každý sklep má mírně odlišnou teplotu a vlhkost.
Koňak Rémy Martin si můžete vychutnat samotný, nejlépe z širokých oblých sklenic, které se nahoře úží. Pokud však patříte mezi milovníky míchaných drinků, z koňaků Rémy Martin vykouzlíte i lahodné koktejly. Třeba jeden z nejstarších klasických koktejlů – Old Fashioned, který si vychutnávali gentlemani již před 100 lety. Jak na něj? Do sklenice vložíte čajovou lžičku hnědého cukru, čajovou lžičku vody a 3 kapky bitteru, který vám zajistí tu správnou dávku hořkosti. Následně vš zamícháte. Nyní přichází chvíle pro 5 cl Rémy Martin XO a kostky ledu. Finále patří pomerančové kuře – ukrojíte si kousek přibližně o velikosti palce, promnete kůru nad sklenicí mezi prsty a zatočíte do spirály. Tak se z kůry uvolní aromatické oleje. Vložíte kůru do sklenice… a můžete podávat!
Připravte si Old Fashioned Cocktail