Váš košík je prázdný
V ginu Monkey 47 se snoubí slavná britská tradice London Dry ginu s indickým kořením a syrovou, nedotčenou přírodou německého Schwarzwaldu. Neuvěřitelnou komplexnost a harmonii ginu, který Commander Collins vynalezl již před 60 lety, dnes oceňují milovníci ginu, barmani a znalci po celém světě. Přečtěte si jeho nadmíru zajímavý příběh!
Přestože značka Monkey 47 patří mezi nejmladší značky v alkoholovém odvětví, v poměrně krátké době se stala mezi milovníky ginu pojmem. Tento unikátní prémiový gin by vyroben podle 60 let starého receptu Wing-commandera britské RAF, Montgomeryho „Montyho“ Collinse. Kromě toho, že se Monty významně podílel na obnově poválečného Německa, adoptoval v berlínské ZOO opičáka jménem Max. Když si později otevřel ve Schwarzwaldu penzion a začal zde s destilací Schwarzwald Dry Ginu, jeho oblíbený opičák byl vtisknut do názvu ginu.
Když Alexandru Steinovi v roce 2006 zavolal starý přítel a převyprávěl mu pozoruhodný příběh mladého důstojníka a bonvivána Montgomeryho Collinse, Alexander byl uchvácen. Jak sám prozradil, propadl tzv. „ginfekci“ a představou vyrobit schwarzwaldský gin podle starého receptu, z nejlepších lokálních surovin, byl přímo posedlý. Od počátku se však potýkal s celou řadou předvídatelných, i nepředvídatelných potíží. V té době pracoval jako generální ředitel finského telekomunikačního koncernu Nokia a žil se svou ženou a malými dětmi v Detroitu. Co se týče ginu, veškeré jeho znalosti a zkušenosti se omezovaly výhradně na konzumaci.
Na konci roku 2008 se ke všeobecnému zděšení rodiny a přátel rozhodl dát výpověď a po několika letech strávených v zahraničí, se vrátil do své vlasti, německé spolkové země Bádensko-Württembersko. Protože byly jeho zkušenosti s výrobou ginu stále velmi mlhavé, rozhodl se najít k sobě odborníka, který by mu s uskutečněním nápadu pomohl. Netrvalo dlouho a seznámil se s Christophem Kellerem, jedním z nejlepších destilatéru na světě.
Objevte příběh značky Monkey 47
Spíš než pro výrobu britského národního nápoje byla oblast Schwarzwald známá pro své ovocné pálenky a kukačkové hodiny. Při hlubším zamyšlení vám ale dojde, že toto spojení zase tak zvláštní není. Vždyť gin je v užším slova smyslu kombinací destilátů z bylin a … ovoce. Nikde jinde na světě nenajdete tak bohaté lihovarnické znalosti a staleté zkušenosti jako v jižním Německu. Právě zde pracují nejznámější světoví palírníci a tradiční měditepci staví ty nejlepší palírny. Přístup k čerstvým surovinám nejvyšší kvality je prakticky neomezený a voda ze Schwarzwaldu, pocházející z hlubokých pískovcových pramenů, je jednou z nejměkčích a nejjemnějších vod v Evropě. Jisté předpoklady pro výrobu prvotřídního ginu tu tedy jsou. A nejsou zanedbatelné.
Gin Monkey 47 je mistrovský gin s květinovými tóny, svěžestí pikantních citrusových plodů, jasným jalovcovým tónem, pepřovým pikantním pocitem v ústech a jemným nádechem brusinek, který mu dodává něco navíc. Vyrábí se výhradně ručně za použití tradičních destilačních metod a 100% čerstvých rostlinných ingrediencí v kombinaci s měkkou vodou ze Schwarzwaldu. Název mluví za vše: Obsahuje přesně 47 různých rostlinných ingrediencí. World Spirits Award mu právěm udělil zlatou medaili.
Receptura ginu Monkey 47 je pečlivě střeženým tajemstvím, které znají pouze Alexander Stein a jeho destilatér Christoph Keller. Pojďme se ale podívat, jak probíhá jeho výroba.
První fází je macerace. Exotické ingredience, včetně šesti různých druhů pepře, jsou získávány v certifikované bio kvalitě a jsou průběžně kontrolovány. K tomuto účelu se nyní využívá bývalý vepřín, kde se skladují léky a vzorky, které lze neustále porovnávat. V souladu s klasickou britskou tradicí se čerstvě namleté ingredience vloží do teplého francouzského melasového alkoholu a macerují se 36 hodin, tedy den a dvě noci. Jednotlivé přísady, jako je kůra z hořkých pomerančů, citronů a pomela, se musí do macerátu přidávat čerstvé až těsně před destilací. Tento proces by se neobešel bez pomoci pracovitých místních obyvatel.
Po macerování následuje starodávné alchymistické umění – destilace. Tradičním a osvědčeným postupem vzniká molekulární architektura vůní, která vytváří harmonickou, podmanivou chuť. Ale ani po destilaci není Black Forest Dry Gin zdaleka hotový. Teprve po třech měsících skladování v tradičních hliněných nádobách a ve spojení s extrémně měkkou vodou z vlastního schwarzwaldského pramene se v destilátu vytvoří jedinečná harmonie a jemnost, díky nimž je gin Monkey 47 absolutním požitkem.
Gin Monkey 47 se stáčí nefiltrovaný v individuálně číslovaných šaržích. Lahve z hnědého skla byly speciálně vyvinuty a obnovují tradiční design starých lékárenských lahví, přičemž hnědé sklo chrání těkavé aroma před UV zářením. Na etiketě této láhve je vyobrazena jak jinak než divoká opice. Z poklidného údolí Schwarzwaldu se gin Monkey 47 vydává na cestu kolem světa a zanedlouho bude k dostání ve více než 20 zemích na třech kontinentech.