Váš košík je prázdný
Metaxa je řecká pálenka podmanivé a nenapodobitelné chuti. Je vyrobena ze směsi brandy, originálního koření a vína. Ačkoliv byla dříve přirovnávána ke koňaku a brandy, dnes je uznávána jako zcela samostatná, jedinečná kategorie mezi zrajícími destiláty.
Metaxu jako první připravil v roce 1888 dobrodruh Spyros Metaxa – muž s vytříbeným vkusem, který na svých obchodních cestách rád objevoval víno a destiláty z celého světa. V tehdejší době bývaly destiláty většinou příliš drsné a chybělo jim aroma a osobitost. Spyros proto zatoužil vyrobit jemný a přitom intenzivní destilát jedinečné chuti, který by byl dobrodružstvím pro všechny smysly. Výsledkem byl destilát jantarové barvy: Metaxa. Svou první palírnu postavil v přístavu Pireus poblíž Atén a netrvalo dlouho a jeho unikátní destilát se začal dovážet do celého Středomoří a stal se jedním ze symbolů slunného Řecka.
Metaxa – Dotkni se slunce. Zdroj: https://www.facebook.com/metaxacz/photos/761982863826785/
Ke znaku Metaxy, ve kterém je vyobrazen bojovník ze Salamíny, se váže pověst, že Spyros Metaxa během stavby palírny objevil starověký medailon právě s tímto bojovníkem. Současně má znak symbolizovat odvahu, kterou musel Spyros vynaložit při založení palírny a při výrobě Metaxy.
Bojovník ze Salamíny ve znaku Metaxy. Zdroj: https://www.facebook.com/metaxacz/photos/2456548011036920/
Metaxa pochází z řeckého ostrova Samos, ležícím ve východním středomoří. Na tomto ostrově obklopeném temně modrým mořem jsou ty správné podmínky pro pěstování muškátových hroznů s výraznou chutí a bohatým aroma. Teplé slunce, půda bohatá na minerály a dešťové srážky dodávají vínu jeho charakteristické vlastnosti. Metaxa Master každý rok vybírá ty nejlepší hrozny z ručně sbírané sklizně na výrobu Metaxy. Teprve pátým Metaxa Masterem od založení palírny v roce 1888 je Constantinos Raptis. Ten jako jediný ovládá kouzlo míchání ingrediencí, ze kterých vzniká Metaxa. Constantinos nejprve vybírá muškátová vína na základě koncentrace a intenzity aroma, následně volí nejlepší vinné destiláty podle jejich charakteru a elegance.
Metaxa Master Constantinos Raptis. Zdroj: https://www.facebook.com/metaxacz/photos/1901401676551559/
Produkci Metaxy lze rozdělit do několika fází. První z nich začíná dvojitou destilací sluncem vysušených vinných hroznů, nejčastěji odrůd Savatiano, Sultana a Rhoditis. Destilát poté zraje v poměrně malých dubových sudech obvykle francouzského původu. Tím dochází ke zpomalení přenosu chuti mezi sudem a alkoholem; výsledkem je jemnější, rafinovanější chuť konečného produktu. Některé z destilátů jsou přesunuty do velkých sudů k dalšími zrání. Doba zrání může být 3 roky až 30 let a označuje se počtem hvězdiček na lahvi. Ve druhé fázi zrají bílá vína v sudech od Metaxy, díky čemuž víno získá hlubokou karamelovou barvu, vůni sušeného ovoce, levandule a bílých růží a bohatou a sladkou chuť charakteristickou pro vína moschatto. Ve třetí fázi se připravuje směs nejrůznějších koření jako jsou výtažky z růžových okvětních lístků s tajemnou směsí řeckých bylin. Přesný postup a recepturu zná však pouze málo lidí a celá tato fáze je přísně střeženým tajemstvím. V konečném produktu lze rozeznat aromatické znaky skládající se z vůní růží, pepře, bobkového listu, skořice a muškátového oříšku. Hotová směs poté rozvíjí svou chuť nejméně půl roku. Poté je ochlazena na - 6 °C a přefiltrována. V závěrečné fázi jsou všechny směsi smíchány tak, aby byla co nejvěrněji udržena kvalita, chuť, barva a vůně. Palírna Metaxy byla sice založena v Pireu, ale díky obrovské poptávce bylo nutné ji přestěhovat do novějších a prostornějších budov. Svůj nový domov našly sklepy Metaxa na okraji Atén.
Jak už jsme zmínili, hvězdičky na lahvi Metaxy představují počet let zrání v sudu. Metaxa je k dostání v šesti hlavních typech: 3*, 5*, 7*, 12* Grand Olympian Reserve, 12* a Private Reserve. Vyzrálejší typy jsou sušší a alkoholově výraznější. Pouze 5 000 číslovaných karaf Metaxa Private Reserve obsahuje destiláty ve věku 30 let.
Degustace 30leté Metaxa Private Reserve
Metaxa je synonymem léta. Její chuť je jemná, nenapodobitelná a sladce podmanivá. Metaxa se dá popíjet samotná, jako aperitiv ke grilování, ale lze ji použít jako základ pro míchané koktejly.
Namíchejte si koktejl Spyros Pearl