Bílé víno
Objevte kvalitní bílá vína z naší rozsáhlé nabídky. Je-libo Rulanské šedé, Chardonnay, Sauvignon, či Ryzlink vlašský? Vybírejte!
Filtrace
Vinařská oblast
Klasifikace
Kategorie
- Riesling (Ryzlink)
- Chardonnay
- Veltlínské zelené
- Cuvée bílé
- Pinot Gris (Rulandské šedé)
- Sauvignon Blanc
- Pálava
- Pinot Blanc (Rulandské bílé)
- Gewürztraminer (Tramín červený)
- Muškát moravský
- Müller Thurgau
- Hibernal
- Neuburské
- Albariño
- Arneis
- Ansonica
- Cortese
- Muškát
- Grillo
- Gros Manseng
- Irsai Oliver
- Johanniter
- Parellada
- Pecorino
- Sylvánské zelené
- Veltlínské červené rané
- Verdejo
- Vermentino
- Viura
- Ostatní bílá vína
- Vionier
- Aurelius
- Glera
Bílé víno je přírodní suché víno, které se vyrábí z bílých, ale také z červených, růžových a modrých hroznů. Bílým vínům vyráběným z jiných než bílých hroznů se říká klaret. Aby se docílilo jeho bílé barvy, hrozny se musí co nejrychleji lisovat a přidává se k nim rmut – hrozny zbavené stopek a jadérek. Výsledný čistý mošt se poté nechá zkvasit. Drtivá většina dnešních bílých vín je vyráběna pro okamžitou spotřebu. Většinou platí pravidlo „čím mladší bílé víno, tím lepší“. Pouze v některých případech je vhodné bílé víno skladovat a konzumovat až po několika letech. Všechna bílá vína se chladí, ideální teplota vína při podávání je 8 – 12°C.
Dělení bílých vín
Bílá vína můžete rozdělit podle několika kritérií:
-
Podle cukernatosti dělíme bílé víno na stolní víno, zemské víno, jakostní víno a jakostní víno s přívlastkem.
-
Dle zbytkového cukru můžeme bílá vína rozdělit na suchá vína, polosuchá vína, polosladká vína a sladká bílá vína.
Nejznámější odrůdy bílých vín v Česku:
-
Chardonnay – hovorově také šardoné, či šardonka je původní bílá francouzská moštová odrůda. Chardonnay je nejčastěji pěstovanou a současně nejoblíbenější odrůdou na světě. Má nazlátlou, zelenožlutou barvu a voní po zelených jablkách.
-
Rulandské šedé – nebo také Pinot Gris, Pinot Grigio, či hovorově Šedá Rulanda je u nás velice oblíbená bílá moštová francouzská odrůda. Rulandské šedé má zlatožlutou barvu, chlebnatou chuť a medově nasládnou vůni.
-
Sauvignon – Sauvignon Blanc je bílá, svěží, aromatická odrůda původem z Francie. Víno má světle zelenou až zelenožlutou barvu a typickou chuť po kopřivách, broskvích a černém rybízu.
-
Ryzlink vlašský – jde o bílou německou odrůdu, patří mezi nejpěstovanější odrůdy u nás a k nejstarším odrůdám vůbec. Barva Ryzlinku vlašského je světle zelená, víno má jemnou vůni a svěží chuť s tóny rybízu a angreštu.
-
Tramín červený – též Gewürztraminer je nejdéle pěstovanou bílou odrůdou v ČR. Má plnou, kořenitou chuť a výraznou medově hrozinkovou vůni.
-
Veltlínské zelené – německy Grüner Veltliner, hovorově též „Veltlín“ je bílá odrůda, která je na Moravě velmi rozšířená. Veltlínské zelené má svěží, jemně nahořklou plnou chuť s pikantní kyselinkou.
-
Müller Thurgau – tato odrůda byla vyšlechtěna křízením Ryzlinu rýnského a Sylvánského zeleného. Má zelenkavě žlutou barvu a jemně muškátové až broskvové tóny. Pro svou nenáročnost a výborné pěstitelské vlastnosti patří Müller Thurgau k nejrozšířenějším odrůdám u nás.
-
Neuburské – tato odrůda vyžaduje teplejší polohy. Vyznačuje se zlatožlutou barvou a mírně nahořklou skořicovou chutí s nižší kyselinkou.
-
Ryzlink rýnský – jak název napovídá, tato odrůda pochází z německého Porýní. Ryzlink rýnský patří mezi nejkvalitnější vína a právem bývá nazýván králem vín. Víno je zelené až žluté barvy a má slabě muškátovou vůni připomínající vůni kvetoucích lip.
K dalším bílým odrůdám patří Hibernal, Muškát moravský, Cuvée bílé, Irsai Oliver a další. Vyzkoušejte italská bílá vína z vinařství Antinori nebo Sacchetto, česká a moravská bílá vína nebo vína z Chile.