Château Carbonnieux Graves

Château Carbonnieux je jedním z nejstarších a největších vinařství v oblasti Bordeaux. Jeho historie trvá téměř osm století a vinice se rozkládají na ploše přibližně 100 hektarů. Již po 4 generace vinice patří rodině Perrin. Rozkládají se výhradně kolem zámku na vrcholu vynikajícího štěrkového kopce. Všechna vyráběná vína pocházejí z apelace Pessac-Léognan.

Dlouhá a spletitá historie panství Château Carbonnieux 

Château Carbonnieux má středověké kořeny

První vinice v Bordeaux vznikly na jihu města v oblasti Graves a rozvíjely se ve středověku díky podpoře náboženských komunit a později díky obchodu s Anglií a severskými zeměmi. Název Carbonnieux pravděpodobně pochází od rodiny „Carbonius“ nebo Carbonnieu, která v počátcích 13. století vykácela a obdělala pozemky v Léognanu. Archivy Bordeaux zmiňují jméno jistého Ramona Carbonnieua, majitele vinic v Léognanu z roku 1234. Tento středověký původ panství potvrzuje výměnná listina datovaná 2. dubna 1292, uzavřená mezi dvěma mnichy mocného kláštera Sainte-Croix v Bordeaux. V roce 1152 se Eleonora Akvitánská provdala za Jindřicha II., Akvitánie se stala součástí anglického království a byla přejmenována na Guyenne. Díky tomu se zvýšil prodej vína a Bordeaux prosperovalo až do stoleté války (1337-1453). Po této dlouhé a bouřlivé době, která způsobila hladomory, špatné sklizně a epidemie, byli benediktini nuceni své vinice v Carbonnieux opustit.

Dynastie Ferronů

V roce 1519, po neúspěších stoleté války, byly pozemky Carbonnieux prodány Jeanu de Ferronovi. Ten pocházel z mocné měšťanské rodiny v Bordeaux, která již nějaké vinice vlastnila. Aby Jean de Ferron, nedávno povýšený do šlechtického stavu, zvýšil svůj lesk, musel získat velkou vinici v oblasti Graves. Jako nový pán Carbonnieux zahájil politiku nákupů a přeskupení, která pokračovala pod jeho nástupci po dobu dvou a půl století. Stará opevněná farma, šlechtický dům Ferronů, postupně získával svůj současný vzhled s nádherným vnitřním dvorem, vysokými věžemi v perigordském stylu a stal se významným panstvím s obdělávanými pozemky a impozantní vinicí. Za vlády Ludvíka XIV., po několika generacích Ferronů, dosáhl Carbonnieux svého prvního vrcholu.

Mniši z kláštera Sainte Croix 

Ačkoli byla rodina Ferronů povýšena na „Pány Carbonnieux“, zadlužená rodina v roce 1740 předala svůj majetek Carbonnieux mnichům z kláštera Sainte-Croix v Bordeaux. Po dvou a půl stoletích v rukou Ferronů se pro Carbonnieux rýsuje nová éra. Benediktini si neváhali půjčit masivní částky, aby své víno Carbonnieux dostali na první místo mezi bílými víny z Graves. Dom Galléas byl jedním z prvních, kdo prováděl směsi odrůd a plnil svá vína do lahví, což umožňovalo vínu snadněji cestovat a být uchováváno několik let před konzumací. Jeho metody vinařství a zařízení sklepů patřily mezi nejmodernější v regionu. Při klasifikaci Intendance de Guyenne, vydané v roce 1776, byla bílá vína „Aux Bénédictins de Carbonnieux“ velmi ceněna. Pokud byl „premier cru de Pontac“ (Haut-Brion) v té době referencí pro červená vína, Carbonnieux byl daleko v čele všech bílých vín z Guyenne.

„Proč ti Francouzi vyrábějí víno, když mají tak lahodnou minerální vodu?“

Díky talentu benediktinů z kláštera Sainte-Croix a jejich dynamice po půl století, dosáhlo panství obrovského pokroku. Lahve zdobené mušlí svatého Jakuba se staly proslulé po celém světě – od Konstantinopole až po Spojené státy. Mnichům se podařilo zavést čirá bílá vína z Carbonnieux do paláce osmanského sultána pod názvem „Minerální voda z Carbonnieux“. Podvod byl snadný, protože jedna z jeho oblíbených byla Bordelaise, zajatá piráty a poté darovaná princovi harému. Legenda dokonce tvrdí, že se sultán zeptal: „Proč ti Francouzi vyrábějí víno, když mají tak lahodnou minerální vodu?“

1617442_767594806633775_4866040620548390320_oSymbolem vinařství je mušle sv. Jakuba. Zdroj: https://www.facebook.com/carbonnieux

Návštěva Thomase Jeffersona

V roce 1787 Thomas Jefferson, budoucí prezident Spojených států, gurmán a velký milovník vína, podnikl velkou cestu po celé Francii, aby objevil její vinice. V Bordeaux vybral několik renomovaných majetků a jeho cestovní deník odhaluje, že se osobně dostavil do Carbonnieux, aby ochutnal toto „Víno odalisek“, jak se tehdy říkalo v Americe. Thomas Jefferson zde zanechal svou stopu v podobě zasazení amerického ořechu (pekanu). Tento strom, stojící více než 2 století, ještě dnes dominuje nad vnitřním dvorem a je považován za nejstarší pekan na francouzské půdě. 

Od Bouchereau k rodině Perrin

Během francouzské revoluce (1789) stát zabavil majetek církve. V lednu 1791, po vášnivých aukcích, byl Carbonnieux prodán jako „národní majetek“ Elie de Bouchereau za 366 000 liber, což je o 170 000 liber více než byl jeho odhad. Po návratu z Antil se rodina Bouchereau usadila na zámku Carbonnieux.

421921544_888902689905503_4528267671081196496_nChâteau Carbonnieux již po 4 generace vinice patří rodině Perrin. Zdroj: https://www.facebook.com/carbonnieux

Vína Château Carbonnieux 

Vinnou révu v Château Carbonnieux pěstují udržitelným a ekologicky odpovědným způsobem a je určena výhradně pro suchá bílá a červená vína, která se kvalifikují jako Grands Crus Classés de Graves. 

Château Carbonnieux Rouge

Do finálního složení červeného vína Château Carbonnieux Rouge se dostanou jen ty nejlepší šarže. Víno je elegantní odpovědí na jemnou směs odrůd Cabernet Sauvignon, Merlot, Cabernet Franc a Petit Verdot. Výborně ladí s grilovaným, pečeným, dušeným i konfitovaným masem, ale také k mečounovi, tuňákovi a houbám. Zkombinovat ho můžete také se sezónní nebo sušenou zeleninou, sýry a s čokoládovými nebo ovocnými dezerty.

Château Carbonnieux Blanc

Štěrkovité jílovito-vápencové terroiry v Garonně v apelaci Pessac-Léognan produkují prvotřídní suchá bílá vína. Tato mladá bílá vína z Carbonnieux okouzlují svou svěžestí, čistotou a aromatickou intenzitou milovníky vín po celém světě. Patří k nim i legendární víno Château Carbonnieux Blanc, o němž se povídá, že se díky své čistotě dostalo v 18. století až ke konstantinopolskému sultánovi pod názvem „Eau Minérale de Carbonnieux“. Vychutnáte si ho s rybami, mořskými plody, ale také s bílým masem. Skvěle doplní také sýrové pokrmy, ovocné dezerty i sorbet.

355102048_738481931614247_7057791711777866438_nChâteau Carbonnieux Blanc i Château Carbonnieux Rouge se výborně hodí k různým druhům sýrů. Zdroj: https://www.facebook.com/carbonnieux

La Croix de Carbonnieux

Vína La Croix de Carbonnieux jsou poctou benediktinským mnichům z Abbaye Sainte Croix de Bordeaux, kteří vlastnili panství ve 13. až 18. století. Vyrábějí se z parcelních výběrů z Carbonnieux cru classé a jsou to druhá vína vyráběná jako grand crus.

Rubínově červené víno La Croix de Carbonnieux Rouge voní po červeném ovoci s nádechem kouře. Je o něco méně mohutné než Carbonnieux a vychutnáte si ho mladé. Hodí se k červenému i bílému masu, kachně, kořenové zelenině i k čokoládovým dezertům.

Epikurejské víno La Croix De Carbonnieux Blanc má světle žlutou barvu a svěžest jemně prostoupenou vůní exotického ovoce a grapefruitu. Tato vína těží z jemné minerality charakteristické pro Carbonnieux a terroir Pessac-Léognan. Doporučujeme ho zkombinovat s mořskými plody, cevichem, sushi, kozím sýrem či s ovocnými dezerty.

Château Tour Léognan

V zájmu zachování zdravého vinohradu Château Carbonnieux každoročně vykořeňuje a znovu vysazuje několik parcel vinné révy. První 3 až 4 roky mladé rostliny téměř nic neprodukují, dalších 5 až 7 let pak produkují hrozny, jejichž aromatické vlastnosti ještě nejsou hodny vstupu do náročné skladby klasifikovaného růstu Château Carbonnieux. Proto se šťávy z těchto mladých rostlin (přibližně 10 let) používají k výrobě vín Château Tour Léognan.

Vína Château Tour Léognan Blanc a Château Tour Léognan Rouge jsou míchána z mladých rév Château Carbonnieux a jsou tvořena se stejnou péčí při pěstování a vinifikaci jako jejich starší odrůdy. Červené víno perfektně doplní pokrmy s grilovaným, pečeným či dušeným masem, skvělou volbou jsou kachní prsa, kohout na víně či čokoládová pěna. Bílé víno Léognan můžete spárovat s ústřicemi, mušlemi, krevetami, rybami, ale také se zeleninovým rizotem a citrusovým dezertem.